Türkiye ekonomisinin üçte birinden fazlasının yürütüldüğü İstanbul, ülkemizin en önemli şehridir. Bu kentimizin işlevlerini tam olarak, aksamadan ve en düşük maliyetle yerine getirebilmesi, ekonomik değerlerin oluşmasına temel olan hareketliliğin kolay, kesintisiz ve sürdürülebilir bir şekilde sağlanması ile mümkün olabilir. Her geçen gün artan ve büyük ekonomik kayıplara yol açan trafik sıkışıklığı, uzayan ve kişileri bezdiren yolculuk süreleri, bir türlü azaltılamayan trafik kazaları, sağlığımızı tehdit eden boyutlara ulasan hava ve gürültü kirliliği, ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğinin önemli göstergeleridir.
İstanbul’un ulaşım sisteminin büyük ölçekte karayolu ulaşımına dayanması ve kurulu altyapının nüfus yoğunluğu ve motorlu taşıt sayısındaki artışı karşılayacak ölçüde tesis edilememiş olması büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Hızlı şekilde büyümeye devam eden bir metropolde bu sorunların, ulaşım araçları ve yöntemleri çeşitlendirilmeden çözülmesi mümkün değildir. Ağırlıklı olarak klasik karayolu ulaşımına dayalı bir sistemi yeraltı ve yerüstü raylı sistemlere doğru yönlendirmek ve mevcut altyapıyı gelişmiş teknolojilerle etkin şekilde desteklemek için üniversitelerin, ilgili bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının yanında bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin bir arada bulundukları bir yapının kurulması gereklidir.
Projemiz; İstanbul’un katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürün ve hizmetler ile küresel ekonomide söz sahibi olabilmesi ve küresel değer zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için yenilik ve yaratıcılık odaklı ekonomik yapıya dönüşümün desteklenmesi genel amacına yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu proje kapsamında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilecek disiplinler arası çalışmalarla ulaşım sorunlarına akılcı ve yenilikçi çözüm önerileri getiren, bünyesinde yer alacak ulaşım, metro ve altyapı sektörlerinin temsilcileri ile yerel yönetimleri ve üniversiteleri buluşturan, sektörün eğitim eksikliklerini gidererek, verimliliği ve kaliteyi arttırmaya yardımcı olacak bir merkezin kurulması amaçlanmaktadır. Yer Altı ve Yer Üstü Ulaşım Planlama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek çalışmalarla ulaşım alanında yenilikçi ve katma değeri yüksek çözümler yerli olarak üretilebilecektir. Bu ürünler ithal ikamesi sağlamanın yanı sıra yurtdışına yüksek katma değerli eğitim, bilgi ve teknolojinin pazarlanmasına ve bu alanda İstanbul’un bir marka haline gelmesine de yardımcı olacaktır.